Meelopen of meerijden

Spread the love

Een aantal weken geleden had ik een gesprek met Maike Olij en Gerard de Kloet, adviseur en chef bij NOS op 3. Dit ging toen over een mogelijke stageplaats bij de webredactie (zie http://marnixbrockmeier.web-log.nl/). Uiteindelijk ging deze niet door, maar ik mocht wel een dag meelopen en waarschijnlijk bloggen voor NOS op 3. Afgelopen maandag vond de dag dat ik mee mocht lopen plaats.

Met Maike had ik afgesproken dat ik half tien aanwezig zou zijn. De eerste brainstorm-vergadering begon namelijk om kwart voor tien. Het regende deze dag ontzettend hard en ik wilde ook nog eens mijn laptop meenemen wat mij heeft doen besluiten om de taxi naar Hilversum te nemen. Dit was waarschijnlijk de verkeerde keuze, want ten eerste kwam mijn taxi drie kwartier te laat en ten tweede werd er ook flink gecombineerd. Volgende keer maar een particuliere taxi bestellen. Lekker begin.

Toen ik rond half elf aankwam was de brainstormsessie nog steeds bezig. Aan iedereen werd gevraagd of ze nog een onderwerp hadden voor het nieuws. Zelfs aan mij werd het gevraagd, maar ik was net binnen waardoor er niet meteen wat binnenschoot. Daarna ging iedereen aan hun eigen werk en kreeg ik een rondleiding van Maike over de NOS-vloer.

Daarna mocht ik even bij Wendy mee kijken hoe zij artikelen in een soort datasysteem invoerden. De verschillende artikelen in het systeem worden aangekaart met een rode, gele en groene kleur. Rode artikelen worden die dag niet gebruikt. Gele artikelen alleen als sommige groene artikelen wegvallen. Artikelen kunnen wegvallen omdat na een check het toch niet helemaal waarheidsgetrouw kan zijn. Groene artikelen worden sowieso gebruikt, als alles uiteindelijk klopt. Er zijn rode artikelen als er te veel groene artikelen weg zouden vallen, dan kunnen deze alsnog gebruikt worden.

Om kwart over één is er altijd een vergadering voor de gehele NOS. Hier mocht ik ook even bij zijn. Naar mijn gevoel ging het er aan toe net alsof je in een kroeg het nieuws zou bespreken. Iedereen zei wat en had er zo zijn eigen gedachtes over. Het ging op dat moment voornamelijk over het wegvallen van de FM-frequentie waardoor er heel wat minder radioluisteraars waren. Dit door het wegvallen van twee zendmasten.

Ik vroeg mij op een gegeven moment af wanneer ze bij NOS op 3 ging lunchen. Wat bleek is dat iedereen dit op zijn eigen moment deed. Gijs had nog niet geluncht en wilde wel met mij mee. Meestal halen ze wat eten en gaan ze direct door met hun werk. Gijs wilde met mij wel even in de kantine zitten. Het was een leuk gesprek met Gijs. Het grappige was dat hij les gaf in het Medialab op de HvA aan de Singelgracht, waar ik op school gezeten heb.

Rinke van den Brink is redacteur Gezondheidszorg bij de NOS. Met hem had ik ook even een gesprekje. Zo hadden we het over de bezuinigingsplannen op het PGB en de AWBZ. Op 14 september wordt hierover een debat in het Algemeen Overleg in de Kamercommissie gehouden. Voor die tijd zouden nog contact hebben om te kijken wat we hiermee kunnen doen. Tot slot heb ik nog bij de radio gekeken. Hier presenteert NOS op 3 om het half uur het nieuws op 3FM. Dit is een korte nieuwsbulletin van ongeveer drie minuten.

Ik heb deze dag veel gezien en veel nieuwe indrukken gekregen. Op het einde van de dag was ik dan ook erg moe, maar het was zeker leuk om een keer een dag mee te lopen met NOS op 3. Al vond ik tijdens mijn eerste stage het woord “meelopen” erg lastig in mij geval. De vraag van mijn begeleider was toen: “Waarom wil je hier stage lopen?” Waarop ik antwoorden: “Ik wil hier stage rijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.