Meer verantwoording voor gemeenten. Een hele zorg

Spread the love

DSCN0016

Terwijl 19 maart steeds dichterbij komt maakt Amsterdam zich op voor steeds meer debatten. Afgelopen week zat vol met debatten over de zorg. En dat is belangrijk want na 19 maart zijn gemeenten meer verantwoordelijk voor de zorgtaken. Het begon afgelopen dinsdag. In de hol van de leeuw durfde ik het aan om met mijn D66-vest bij een zorgdebat te zitten van Abvakabo. Ik realiseerde mij niet dat dit vooral een debat voor de leden was. Ik dacht dat er ook meer aanhang zou zijn van andere partijen. Maar het was voor de Abvakabo-leden die dit geen debat noemde, maar actie!

De rit naar de Burcht van Berlage vind ik een hele mooie route. Je rijdt dan via de Sarphatistraat langs de Plantage Middenlaan voorbij Artis. Altijd mooie planten en parkjes midden in het hartje van Amsterdam. Net als ik de Henri Polaklaan in rijd kom ik Meltem op de fiets tegen. In ieder geval weet ik dat ik goed zit. Bij de ingang van de Burcht is het even zoeken naar de ingang voor mij. Een gigantische trap naar boven ziet er niet heel uitnodigend uit voor mij. Uiteindelijk blijkt er naast de trap een afritje naar beneden te zijn die de toegang biedt voor een rolstoel.

Eenmaal binnen kom je er achter dat de Burcht gebouwd is in de bouwstijl uit het einde van de 19e eeuw. Het is een erg statisch gebouw, waar Berlage ook wel om bekend staat. In één van de zalen binnen de dikke muren zal straks het debat plaatsvinden. De Abvakabo-leden zitten er al klaar voor. Met hun Abvakabo-sjaals, petjes en ondertekende petities in hun hand zullen ze de debatdeelnemers straks even flink de waarheid vertellen. Eén van de leden komt op mij af om te vragen of ik de petitie wil onderteken. Als ik mijn jas uit doe en ze ziet mijn D66-vest er onder deinsde ze weg.

Natuurlijk was dit debat georganiseerd door de Abvakabo, dus dat er veel van hun leden aanwezig waren is logisch. Maar ik dacht dat er meer achterban zou zijn van de verschillende politieke partijen de uitgenodigd waren. Uiteindelijk stond ik een beetje alleen in mijn D66-vest. Gelukkig was Meltem er ook en die laat zich altijd wel horen, dus voelde ik mij niet helemaal alleen. Toen het debat verder vorderde bleek het al snel dat het een vakbondsgehalte te hebben.

Zo was er een stelling die er al vanuit ging als je voor bezuinigen was op de zorg je automatisch ook voor verslechtering van de zorg was. Het debat werd geleid door Lilian Marijnissen, een rasechte SP’er. Dus de bezorgde verzorgers kregen ruimschoots het  woord. Daarnaast was er een ronde met verschillende stellingen. Als je eens was met de stelling moest je een groen bordje omhoog houden en wanneer je niet met de stelling eens was een rood bordje. Ruimte voor nuance, zoals D66 het graag ziet, was er niet. De bezorgde verzorgers begrepen daarnaast ook niet dat over sommige onderwerpen de landelijke politiek gaat en dat de gemeente daar niets over te zeggen heeft.

De volgende dag was er een nieuw debat in Hotel Arena. Dit werd georganiseerd door Cliëntenbelangen Amsterdam. Dit debat werd aan elkaar gepraat door Frenk van der Linden. Het had een veel ruimere invalshoek. Terwijl het debat van Abvakabo echt gericht was op de verzorging was het debat van Cliëntenbelangen ook gericht op de participatie-wetgeving en toegankelijkheid. Je zag ook echt dat Frenk van de Linden ervaring had met debatten leiden als journalist. Hij stelde de juiste vragen waardoor je als antwoordgever moeilijk kon afwijken van de vraag. Daarnaast letten hij goed op de tijd.

De eerste aftrap van de zorgdebatten heeft vorige week plaatsgevonden. Aanstaande woensdag is er nog één zorgdebat. In de Meevaart in de Balistraat. Daarna moet de kiezer beslissen. En er valt wat te kiezen nu de gemeenten meer verantwoording moeten dragen voor de zorg. De spanning stijgt. Wordt D66 eindelijk eens de grootste in Amsterdam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.